Home : Projects
Login or Register

Latest Projects

The latest projects appear here, with recent updates first.
Sort by: Updated ^ | Title | People | Client | Location

12th Avenue Green Street

  • Location: Portland, Oregon
  • Designer: Kevin Robert Perry, ASLA
  • Client: Cith of Portland Oregon
  • Last Updated: Feb 22 2007

The 12th Avenue Green Street project disconnects street stormwater runoff from a storm sewer that drains directly into the Willamette River and manages it on-site using a landscape approach. Stormwater runoff from SW 12th flows downhill along the existing curb until it reaches the first of four stormwater planters.  A 12-inch curb cut channels the street runoff into the first stormwater planter. Once inside the planter, the water is allowed to collect until it reaches a depth of six inches. The landscape system within each planter allows the water to infiltrate in the soil at a rate of four inches per hour. If a rain event is intense enough, water will exit through the planter’s second curb cut, flow back out into the street and eventually enter the next downstream stormwater planter.

The SW 12th Avenue Green Street Project has received a national award of honor from the American Society of Landscape Architects (ASLA). Bureau of Environmental Services green street specialist Kevin Robert Perry designed the innovative street stormwater project.

Added by admin on Feb 22 2007

Stata Center Outwash Basin

  • Location: Cambridge, MA
  • Designer: Olin Partnership and Nitsch Engineering
  • Client: MTI
  • Last Updated: Feb 20 2007

 The designed the landscape for this Frank Gehry building on the MIT campus.  Nitsch Engineering designed the storm water bioretention system. Wendy Goldsmith Bioengineering did the planting design.  This system is multi functional: it is a constructed wetland that detains runoff to reduce peak downstream flow, the wetland's plants and planting medium cleanses the runoff, it allows some ground water infiltration, and a solar powered pump pushes the water back up to the wetland after its first pass through the water quality polishing cycle.  This pumping not only cleanses the water a second time it also maintains the wetland moisture level required for plant health and vigor.  The Olin concept was based of creating a "slice of new England," a piece of a riverine and wetland system.  MIT was not very interested in green design when these ideas were put first forth by the landscape architects and engineers. Once the university realized that the EPA would reduce some of their pending fines for other violations, they became supporters of these ideas! (Tim Baird)

Added by admin on Jan 1 2007

10th @ Hoyt

  • Location: Portland, Oregon
  • Designer: Steven E. Koch, ASLA, KLA - Koch Landscape Architecture
  • Client: Rob Hinnen of Trammell Crow
  • Last Updated: Feb 16 2007

10th@ Hoyt is the interior courtyard of an apartment complex in Portland, Oregon’s Pearl District. The design, by Koch Landscape Architecture is inspired by forms, textures, and colors of Persian gardens, presents an inward-oriented private oasis focused on a playful-yet-elegant illustration of stormwater collection, storage, and reuse.  Stormwater from the roof travels down into the courtyard via copper downspouts in three locations; in each spot the water then travels via eye-catching chutes, runnels, and level spreaders of concrete, copper, and Cor-ten steel, eventually disappearing into raised basins filled with river stones.  The water is then stored for up to 30 hours in a 4000 gallon cistern below grade.  During the storage interval, the water is recirculated into elegant Cor-ten fountains in the courtyard.  Detained runoff is then slowly released to the city stormwater system.  Benjamin Rodes from Department of Landscape Architecture at University of Idaho has provided a wonderful Case Study of 10th@Hoyt.

Added by admin on Oct 17 2006

Cedar River Education Center

  • Location: Cedar Falls, WA
  • Designer: Jones & Jones Architects and Landscape Architects, Ltd.
  • Client: Cedar River Watershed Education Center
  • Last Updated: Feb 14 2007

At the Cedar River Watershed Education Center runoff is conveyed from the roof via downspout into a sculpted basin; from that point the water traverses a stone terrace in a most elegant meander.  That water trail is clarified, enhanced, and made safe by a cover of steel grating perforated with lilting curves that extend the "liquid" theme, alternating with river pebble fill.  Whatever the compositional decision, manipulation of the line of the water trail is a great design opportunity in artful rainwater design.  Mark Puddy from Department of Landscape Architecture at University of Idaho has provided a wonderful A Case Study: Cedar River Watershed Education Center.

Added by admin on Dec 30 2006

Willow Run Park

  • Location: Camp Hill, PA
  • Designer: Chris
  • Client: Camp Hill
  • Last Updated: Feb 13 2007
Willow Run is located in Camp Hill Borough, Cumberland County Pennsylvania along 1,400 feet of an unnamed tributary of Cedar Run.These ground-fed, cold water streams are perfect habitats for trout.The area abounds with springs that once made Cedar Run one of the finest trout streams in Pennsylvania.

In the top portion of the park, water will naturally flow towards a low point in an ongoing attempt to find the fastest way across the land.This process often times results in organic shapes and forms and fluid landscapes.Over the course of time Willow Run has become a circuitous, meandering stream and provided the inspiration for the design in the northern third of the park.This area of the park allows visitor to see how organic, flowing, and at times untamed forms can be utilized in mitigation of storm water.The organic forms created in this area provide basis for comparison to the two other areas of the park.

Contrasting the first area of the park, the middle section is created with the interaction of humans and natural processes in mind.Humans influence on nature can be seen at Willow Run in the bank erosion, sedimentation and erosion.The design in the middle section demonstrates alternative ways to the mitigation of stormwater as a fusion between natural forms and constructed forms takes shape.This area creates a transition between the organic section of the park and the urban section of the park.

The third area is designed with an urban setting in mind as it played into its adjacency to Camp Hill's main street.This area of the park utilizes rigid forms and materials (juxtaposing the first section of the park) to demonstrate that the mitigation and cleansing of water will work despite the form that is used or the setting.

Added by admin on Jan 12 2007

Liberty Centre

  • Location: Portland, Oregon
  • Designer: Portland Bureau of Environmental Services
  • Client: Portland Bureau of Environmental Services
  • Last Updated: Feb 4 2007

Stormwater planters are constructed in existing landscape areas next to the parking deck. Half of the runoff from the parking deck discharged to the eastern planter and half is discharged to the western planter.The planters slope to one end, where runoff ponds to a depth of 11 in. before overflowing into the combined sewer via a raised drop inlet.Colorful bioretention plantings includes a variety of native trees and vegetation, improving the urban environment and aesthetic appeal of the property and surrounding commercial area.

Added by admin on Nov 30 1999

110 Cascade

  • Location: Seattle, WA
  • Designer: Mara Rogers - mara.rogers@seattle.gov
  • Client: Seattle Public Utilities and Seattle Department of Transportation
  • Last Updated: Feb 4 2007

Seattle Public Utilities and Seattle Department of Transportation replaced the existing ditch and culvert system along 4 blocks of Northwest 110th Street, between Greenwood Avenue North and Third Avenue Northwest in the Piper's Creek Watershed with a "Cascade" model natural drainage system as part of the Street Edge Alternatives program.  An online tour of the Street Edge Alternatives program is provided by the City of Seattle. Vegetation and swales that form part of the system help to filter out and break down polluted runoff, before the water reaches Pipers Creek.  The project is a series of stair-stepped natural pools that slow damaging stormwater flows, reduce flooding, and trap pollutants before they reach Piper's Creek. Stormwater flow from approximately 21 acres is managed through this natural infrastructure. (from Seattle Public Utilities)

Added by admin on Dec 30 2006

Glencoe Elementary School

  • Location: Portland, OR
  • Designer: t
  • Client: t
  • Last Updated: Feb 4 2007
 t
Added by admin on Dec 31 2006

Buckman Heights

  • Location: Portland, OR
  • Designer: test
  • Client: test
  • Last Updated: Feb 4 2007
 test
Added by admin on Dec 30 2006

Growing Vine

  • Location: Seattle, WA
  • Designer: t
  • Client: t
  • Last Updated: Feb 4 2007
 t
Added by admin on Dec 31 2006

High Point

  • Location: West Seattle, WA
  • Designer: t
  • Client: t
  • Last Updated: Feb 4 2007
 t
Added by admin on Dec 31 2006

SEA Streets

  • Location: Seattle, WA
  • Designer: t
  • Client: t
  • Last Updated: Feb 4 2007
 t
Added by admin on Dec 31 2006

Seven Corners Market

  • Location: Portland, OR
  • Designer: t
  • Client: t
  • Last Updated: Feb 4 2007
 t
Added by admin on Dec 31 2006

New Seasons Market

  • Location: Portland, OR
  • Designer: t
  • Client: t
  • Last Updated: Feb 4 2007
 t
Added by admin on Dec 31 2006

Oregon Convention Center

  • Location: Portland, OR
  • Designer: Mayer Reed
  • Client: City of Portland
  • Last Updated: Feb 4 2007

The rainwater design at the Oregon Convention Center is a river abstraction that follows the building edge to convey runoff from the Center's 5-acre roof, while the design coyly entices the adventuresome to engage in the "river" experience.This linear water trail is separated from a nearby sidewalk by a luxuriant clipped lawn, and is even more clearly made separate by a border of thick plantings and rocks along its lawn edge; but at certain points the border opens, and a flat rock laid flush with the lawn beckons visitors to enter the "river" at one of the weirs.Once in, the adventuresome may clamber across the rocks, while others may choose to simply sit on one of the rock weirs and enjoy the lush surroundings.

Added by admin on Dec 31 2006

Pierce County Environmental

  • Location: Chambers Creek, WA
  • Designer: The Miller|Hull Partnership, LLP
  • Client: Pierce County
  • Last Updated: Feb 4 2007

The design presents a particularly effective strategy using a long water trail exhibits a variety of water treatment approaches and design elements in sequence: the trail begins on a corner of the building at a dramatic scupper from which water falls into a concrete basin incised with a spiral runnel.  In a rain event, water spirals from that basin into an adjacent wetland that visitors are invited to explore by walking across an elegantly meandering boardwalk.  At the end of the wetland the water disappears briefly under a roadway to reemerge in a bioswale designed to clearly indicate its function: the bioswale is lined with river stone and plants interspersed with pieces of driftwood, to drive home the water theme.  The bioswale forms a long axis, edged on one side by the parking lot and on the other by a walking trail—which ensures maximum visibility of the water treatment system.  At the end of the bioswale the water system again disappears briefly under a roadway, to end in a particularly intriguing piece of the system: a "flow splitter plaza".  Here effective signage and three visible valve heads indicate how the system diverts runoff into two different conveyance/infiltration swales: one grass-lined, and one rock-lined, while a third diverter awaits development of future treatment strategies.

Added by admin on Dec 31 2006

Siskiyou Green Street

  • Location: Portland, OR
  • Designer: Bureau of Environmental Services
  • Client: City of Portland
  • Last Updated: Feb 4 2007

Siskiyou Green Street Project in a leafy residential neighborhood of Portland, Oregon.  This "stormwater curb extension" as described by the Portland Bureau of Environmental Services adds "bump-outs" to extend the curb line into the neighborhood street near an intersection.  Thickly planted with multi-textural sedges and ferns, and intersected by river rock dams and weirs, these right-of-way extensions catch street runoff and serve as biofilters. A simple sign standing in one of the landscaped extensions clearly shows, with brief text and images, how the system works and what it accomplishes.  This humble project provides a noteworthy example of multi-function: the extensions not only filter and slow runoff, but they also serve as traffic calming devices by narrowing the roadway while the lush plantings provide streetscape beautification that is compatible with residential plantings in the area.  The project also stands as a virtual exemplar of transferability, as it's very easy to see how this strategy could be used in other neighborhoods.  Indeed, according to Tom Liptan, Environmental Specialist for the City of Portland's Bureau of Environmental Services, residents of other Portland neighborhoods are now requesting the addition of this feature to their own streets, and are willing to open their own wallets to pay for this streetscape amenity. Sustainable Stormwater Management Program

Added by admin on Dec 31 2006

Tanner Springs Park

  • Location: Portland, OR
  • Designer: Dreiseitl, GreenWorks
  • Client: Portland Parks and Recreation
  • Last Updated: Feb 4 2007

GreenWorks collaborated with Atelier Dreiseitl of Germany to design an urban park in Portland's Pearl District. Envisioned as an urban park with a wetland focus, the park serves many residents in the newly developing Pearl District neighborhood. The design features innovative uses of water and stormwater, creating a refuge for people and wildlife in the midst of this bustling downtown neighborhood. The design process was highly interactive and involved the citizens of Portland through a series of interactive public workshops. (from GreenWorks)

Added by admin on Jan 2 2007
 
Elitecapital